Nobre cal® graugelb minder onderhoud schelpenpaden

Schelpen en kleischelpen worden van oudsher gebruikt voor wandel en fietspaden in buitengebieden. Het geeft een natuurlijke uitstraling en was overal meer dan voldoende verkrijgbaar. Nu de wettelijke regels voor onkruidbeheersing zijn veranderd hebben veel beheerders moeite om de schelpenpaden schoon en onkruidvrij te houden.


De basis is hetzelfde

Het product nobre cál® is in de basis exact hetzelfde als de schelpen. Simpel gezegd schelpen bestaan uit kalk en de basis van nobre cál® is een restproduct van een kalksteengroeve. Kalksteen ontstaat door de opeenhoping van stoffelijke overblijfselen van in zee levende organisme. In Duitsland wordt daarom het product ook wel muschelnkalk genoemd (schelpenkalk). Het type kalksteen en korrelopbouw is bepalend voor het uiteindelijke product.

Schelpen versus Nobre cal®

Schelpenpaden moeten vaak worden overlaagd en zijn erg vatbaar voor ingroei. Dit komt omdat schelpen niet compact zijn. Ter vergelijking schelpen zijn 800 kg per m3 en kalksteen 1700kg per m3. Als je met schelpen hetzelfde wilt bereiken als kalksteen zal je meerdere malen moeten overlagen. Dit is natuurlijk zonde van tijd en geld. Daarom heeft de natuur en de tijd deze schelpen al voor ons geperst tot nobre cál®. Deze compacte laag en het hoge kalkgehalte zorgt voor een pad dat een langere levensduur heeft en zorgt voor minder onderhoud.

Ontzorging

Om de genuanceerde kleur van schelpen te krijgen hebben wij Nobre cál® graugelb geïntroduceerd. Wij kunnen naast alleen de leverantie ook het totaal traject verzorgen ,van ingegroeide schelpenpad tot een geheel nieuw onderhoudsarme toplaag.