Halfverharding. De term mag dan niet voor iedereen bekend zijn, het lijdt geen twijfel dat iedereen er wel eens overheen heeft gelopen of gefietst. Halfverharding is namelijk een vrij harde laag voor een tuin-, fiets- of wandelpad. Ook wordt het gebruikt voor een bospad, een zandweg, een oprit of een parkeerterrein. Het bestaat uit breuksteen of vergruisde schelpen, die allemaal verschillende groottes hebben. Omdat het zeer divers inzetbaar is, zijn de halfverharding soorten dan ook legio.


Wat maakt halfverharding tot zo’n aangename ondergrond?
Veel wandel- en fietspaden zijn dus aangelegd met halfverharding. Dat is niet zo gek, want deze ondergrond biedt veel voordelen. Het is bijzonder goed geschikt om over te wandelen of te fietsen, maar het doet het ook erg goed bij ongelijk terrein. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat halfverharding niet bijzonder goed geschikt is voor veelvuldig autoverkeer. Een oprit is prima, maar echt een weg waar veel op gereden wordt gaat uiteindelijk lijden onder het constante gewicht van de vele auto’s.
De voordelen van halfverharding
- Bijzonder goedkoop in aanleg, maar ook in onderhoud
- De kleur en het materiaal geven het pad een zeer natuurlijke uitstraling
- Veel soorten halfverharding zijn goed waterdoorlatend
- Je kan allerlei verschillende halfverharding soorten kiezen
- Eventuele beschadigingen zijn makkelijk te herstellen
- Het is milieuvriendelijker dan asfalt
De verschillende halfverharding soorten
Zoals gezegd komt halfverharding in bijzonder veel verschillende soorten, wat betekent dat je je pad helemaal kan vormgeven naar je eigen wensen. Stuk voor stuk zijn het materialen met hun eigen voordelen en specialisaties, maar allemaal kunnen ze prima gebruikt worden om een fraai pad mee aan te leggen.
Nobre Cál is zeer veelzijdig
Allereerst is er Nobre Cál Halfverharding. Dit is een fijnkorrelig breekmateriaal, dat wordt gewonnen uit natuurlijk kalkgesteente. Deze halfverharding soort zie je heel vaak terug op wandel- en fietspaden, maar dankzij de prima weerbaarheid van het materiaal, kan je het ook vinden op opritten, erfverhardingen, terrassen of parkeerplaatsen. Nobre Cál is behoorlijk hard, wat de ondergrond zeer geschikt maakt voor fietsen en rolstoelen. Ook zorgt dit ervoor dat auto's er prima overheen kunnen rijden, zelfs als dat verkeer wat zwaarder is dan een simpele oprit. De hardheid van deze variant heeft als bijkomend voordeel dat onkruid er vrijwel niet doorheen kan groeien.

Grauwacke
Wie zoekt naar halfverharding soorten zal ook zeker Grauwacke voorbij zien komen. De substantie van Grauwacke bestaat voor een deel uit leem, wat ervoor zorgt dat het minder snel afbrokkelt en dat de fijnere delen bij elkaar worden gehouden. Het nadeel van Grauwacke ten opzichte van bijvoorbeeld Nobre Cál, is dat het minder goed bestand is tegen zwaar verkeer. Heb je een pad dat regelmatig bereden wordt door zware voertuigen, dan is het beter om een andere keuze te maken.
Grind
Iedereen kent grind. Deze kleine steenstukjes zijn afgerond door verwering en geven een losse toplaag. Het staat fraai en ze zijn hard genoeg om een auto te kunnen dragen die er overheen rijdt. Daar komt bij dat het waterdoorlatend is en dat je - ook niet onhandig - eventuele bezoekers aan hoort komen. Waar grind minder voor geschikt is, is als ondergrond voor fietsers en mensen in een rolstoel.
Split
Fijn en gebroken steenslag gaat ook wel onder de naam split. Deze ondergrond komt in allerlei verschillende kleuren, omdat het uit verschillende materialen kan bestaan. Split is hoekig van vorm en wordt vaak gezien als een prettiger ondergrond om op te lopen dan grind. Dat heeft te maken met het feit dat grid dus echt los ligt, terwijl split fijner is en stabieler is als loopoppervlak. Wel moet je vaker onderhoud plegen aan split, omdat je het vaker moet aanvullen.
Schelpen
Schelpen dienen prima als ondergrond. Iedereen die al eens op een fietspad heeft gereden waar de schelpjes gebruikt worden, weet hoe goed dit kan werken. Ze isoleren uitstekend en - ook een leuke bijvangst - ze houden slakken tegen. Schelpen hebben ook een prima waterdoorlatende functie, maar vragen regelmatig onderhoud om mooi te blijven.
Boomschors en houtsnippers
Tenslotte kan je boomschors of houtsnippers gebruiken. Wie hier een worteldoek onder legt zal onkruid weinig kans geven en hout is altijd goed voor een natuurlijke uitstraling. De andere kant van de medaille is dat je er eigenlijk alleen op kan wandelen. Voor fietsers of mensen in een rolstoel is het geen prettige ondergrond.

Wat zijn de voordelen van Nobre Cál?
Zoals aangegeven is Nobre Cál een uitstekende halfverharding, die veel mogelijkheden biedt. De voordelen zijn:
- Een stabiel wegdek
- Een natuurlijke uitstraling
- Onkruid krijgt geen kans bij veelvuldig gebruik
- Keuze uit veel verschillende kleuren
- Amper algvorming
- Prima geschikt voor veelvuldig en intensief gebruik
Welke kleursoorten zijn er voor Nobre Cál?
Naast het feit dat er dus veel verschillende halfverharding soorten zijn, komt Nobre Cál ook in veel verschillende kleuren:
Nobre Cál Halfverharding laten aanleggen?
Vragen? Neem contact met ons op
Heb je vragen over soorten halfverharding of over Nobre Cál en de vele mogelijkheden die deze ondergrond biedt? Of wil je halfverharding laten aanleggen? Onze experts staan altijd voor je klaar met alle kennis en kunde die je nodig hebt. Wij zorgen ervoor dat je precies weet waar je aan toe bent, mocht je op zoek zijn naar de juiste halfverharding en de beste manier om je pad vorm te geven. Dankzij de vele halfverharding soorten is er natuurlijk veel te kiezen, maar met Nobre Cál heb je altijd kwaliteit in huis.